Γιατί πούλησα τον S&P500;

Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Αυγούστου πήρα την απόφαση να κλείσω την θέση που κατείχα στον S&P500 από τις 6 Φεβρουαρίου του 2008 και τις 2.637 μονάδες. Η θέση έκλεισε στις 2.872 μονάδες με κέρδος 8.91%, όμως ποιοι είναι οι παράγοντες οι οποίοι με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Πρέπει να πω ότι ο αρχικός στόχος, όταν άνοιγα την θέση τον Φεβρουάριο ήταν να την κρατήσω μέχρι να φτάσουμε σε επίπεδα “λίγο κάτω” από τα υψηλά του Ιανουαρίου 2018. Τελικά ο στόχος αυτός πιάστηκε και μάλιστα διατήρησα την θέση μέχρι τα νέα ιστορικά ρεκόρ για τον S&P500. 

Σε τεχνικό επίπεδο είχαμε μία απόλυτη επιβεβαίωση της αρχικής στρατηγικής, η οποία ήταν ότι εφ’ όσον οι μακροοικονομικοί παράγοντες δεν επηρεάζονταν από τις απειλές για τον εμπορικό πόλεμο, τότε η άνοδος θα έπρεπε να συνεχιστεί παρά την βραχυπρόθεσμη πτώση φόβου που συνέβη. Η αγορά εντός του πανικού είναι μία στρατηγική που δουλεύει πολύ καλά, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι ισχυρά.

Η ερώτηση όμως που έκανα στον εαυτό μου με σκοπό να αποφασίσω τι θα γίνει με την τοποθέτηση ήταν: να κλείσει ή να μείνει ανοιχτή να “τρέχει” στα νέα υψηλά; Από μακροοικονομική οπτική, η απάντηση είναι ότι η θέση δεν θα έπρεπε να κλείσει και θα έπρεπε να μείνει ανοιχτή μέχρις ότου δούμε την επιδείνωση σε κάποιο μακροοικονομικό παράγοντα. Όμως υπάρχουν κάποιοι βασικοί κίνδυνοι οι οποίοι φαίνονται ιδιαίτερα ενισχυμένοι κατά τους τελευταίους μήνες.

Αρχικά έχουμε την μεγάλη πτώση που έχουν καταγράψει οι μετοχές στις αναδυόμενες οικονομίες, ενδεικτικά το χρηματιστήριο της Σαγκάης βρίσκεται περίπου 20% χαμηλότερα από τα υψηλά του Ιανουαρίου. Αυτό αποκαλύπτει ότι η ροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες προς τις ΗΠΑ λόγω διαφοράς επιτοκίων δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά συναλλάγματος, αλλά και στις κεφαλαιαγορές. Παράλληλα ο φόβος του εμπορικού πολέμου αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο τις επενδύσεις στις αναδυόμενες οικονομίες, οπότε η ανάδειξη των προβλημάτων τους είναι πλέον πολύ γρήγορη διαδικασία. Ταυτόχρονα έχουμε το “σκάσιμο” της Τουρκίας η οποία μπορεί να αρχίσει να έχει επεκτάσεις και σε άλλες περιφερειακές αγορές.

Συνοψίζοντας, με τα επιτόκια στις ΗΠΑ να κινούνται ανοδικά και με τους επενδυτές πλέον να μπορούν να “κλειδώνουν” αποδόσεις 3% για μία δεκαετία σε δολάριο ΗΠΑ, αφήνουν τις τοποθετήσεις τους σε αναδυόμενες οικονομίες για να κινηθούν προς τα εκεί. Οπότε το ρίσκο των αναδυόμενων αγορών είναι πλέον αρκετά επικίνδυνο.

Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το πολιτικό ρίσκο να σημειώνει σημαντική ενίσχυση λόγω επικείμενου Brexit, Ιταλικού προϋπολογισμού, διχασμού για το μεταναστευτικό και Ευρωεκλογές τον Μάιο, πιστεύω πως η ζώνη του ευρώ θα αντιμετωπίσει σημαντικές αστάθειες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη αρνητική διαφοροποίηση του δείκτη EUROSTOXX από τον S&P500 αποκαλύπτει αυτά τα προβλήματα της ζώνης.

Τέλος, όλες οι Κεντρικές τράπεζες αναμένουν το 2019 πιο αδύναμη οικονομική επέκταση από το 2018. Κάτι τέτοιο θα μειώσει και τον ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών, άρα οι τιμές των μετοχών θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστούν σε νέες εκτιμήσεις p/e. 

Εκτιμώ, ότι για τους παράγοντες αυτούς, θα πρέπει να μείνουμε εκτός risk assets και να περιμένουμε κάποια βραχυπρόθεσμη διόρθωση, λογικά τους μήνες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Κατά την διόρθωση αυτή θα πρέπει να μελετηθεί αν πρόκειται για πλήρη λήξη του ανοδικού κύκλου και αντιστροφή ή αν θα αποτελέσει ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις.

Η επικείμενη διόρθωση είναι το βασικό μου σενάριο για τους επόμενους μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε την στρατηγική μας σε περίπτωση μη επαλήθευσης. Αυτή τη στιγμή θα επιλέξω να παραμείνω θεατής της έναρξης της νέας σεζόν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα shortάρω κάποιον δείκτη.

Εκτενέστερη ενημέρωση και μακροοικονομική εκτίμηση θα υπάρξει στην έκθεση του Σεπτεμβρίου η οποία θα δημοσιευθεί στην πρώτη εβδομάδα του μήνα και θα αποσταλεί στα μέλη της σελίδας.

Βρείτε μας επίσης στο

Facebook Twitter LinkedIN Google+

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)