Μηνιαία Έκθεση Νοεμβρίου 2018

Αν και απομένουν 10 ακόμη ημέρες για να μπούμε στον Νοέμβριο, κρίνεται σκόπιμο η έκθεση αυτού του μήνα να κυκλοφορήσει νωρίτερα από ότι συνηθίζεται. Οι σημαντικές εξελίξεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και οι εκτιμήσεις για μελλοντικές εξελίξεις κάνουν επιτακτική την περιγραφή του βασικού μας σεναρίου, αλλά και τους παράγοντες στους οποίους θα το στηρίξουμε, νωρίτερα από το τέλος του Οκτωβρίου.

Από τις 3 Οκτωβρίου 2018 ξεκίνησε ένα έντονο και συγχρονισμένο sell-off στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές το οποίο γενικεύτηκε σε όλα τα assets ανάληψης ρίσκου.

Τέτοια βραχυπρόθεσμα sell-off συνήθως οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές τα χρησιμοποιούμε ως ευκαιρία αγορών, εφ’ όσον πιστεύουμε ότι ο ανοδικός κύκλος θα συνεχιστεί στα επόμενα τρίμηνα. Βασικό χαρακτηριστικό τέτοιων sell-off είναι ότι έχουν βάθος από 4% μέχρι και περίπου 15%, αλλά πάνω από όλα, είναι απρόβλεπτα.

Βραχυπρόθεσμα sell-off τα οποία αποτελούν ευκαιρία αγορών έρχονται χωρίς κανείς να μπορεί να τα προβλέψει και όταν αυτά έχουν ήδη έρθει, οι μακροοικονομικοί παράγοντες δεν έχουν επηρεαστεί. Οπότε εκμεταλλευόμαστε τον βραχυπρόθεσμο πανικό για να αυξήσουμε την στάθμισή μας στις διεθνής κεφαλαιαγορές.

Σε αντίθεση με το συνηθισμένο το συγκεκριμένο sell-off ήταν προβλέψιμο. Συγκεκριμένα σε άρθρο μου στις 28 Αυγούστου στο moneyworld.gr αναφέρω ακριβώς τους μακροοικονομικούς παράγοντες στους οποίους βασίστηκα ώστε να εκτιμήσω μία διόρθωση εντός των επόμενων μηνών. [… Εκτιμώ, ότι για τους παράγοντες αυτούς, θα πρέπει να μείνουμε εκτός risk assets και να περιμένουμε κάποια βραχυπρόθεσμη διόρθωση, λογικά τους μήνες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Κατά την διόρθωση αυτή θα πρέπει να μελετηθεί αν πρόκειται για πλήρη λήξη του ανοδικού κύκλου και αντιστροφή ή αν θα αποτελέσει ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις…].

Μέσα στις επόμενες τοποθετήσεις μας και δημοσιεύσεις, έγινε μία προσπάθεια να εκτιμήσουμε αν όντως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το τρέχον sell-off για νέες αγορές ή να παραμείνουμε εκτός μέχρι να καταλήξουμε σε ένα νέο μεσοπρόθεσμο σενάριο, το οποίο με τη σειρά του θα μας υπαγορεύσει τις επόμενες επενδυτικές μας κινήσεις.

Το βασικό μας σενάριο εκπονήθηκε, και είναι ότι εκτιμούμε ότι έχουμε μπροστά μας (τόσο κοντά όσο το πρώτο εξάμηνο του 2019) την έναρξη ενός νέου πτωτικού κύκλου για τις παγκόσμιες αγορές. Αυτός ο πτωτικός κύκλος εκτιμούμε ότι θα αποτελεί απλώς μία κλασική κυκλική κίνηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος χωρίς όμως να συνδυάζεται απαραίτητα με κάποιο παγκόσμιο ανεξέλεγκτο κραχ τύπου 2008.

Αυτό το σενάριο είναι το βασικό μας σενάριο και δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναθεωρηθεί στην πορεία. Αν όμως οι καταστάσεις δεν αλλάξουν, θα επιμείνουμε σε αυτό. Στην έκθεση αυτού του μήνα, εξηγούμε αναλυτικά τους μακροοικονομικούς παράγοντες που μας οδηγούν σε αυτό το σενάριο και στις επενδυτικές τακτικές που θα μας δοθεί η δυνατότητα να υιοθετήσουμε.

Για να κατεβάσετε ολόκληρη την έκθεση πρέπει να είστε εγγεγραμμένα μέλη της σελίδας

Εγγραφείτε τώρα

Βρείτε μας επίσης στο

Facebook Twitter LinkedIN Google+

Επιμέλεια: Φρουζάκης Θεοχάρης, IMC (frouzakis@moneyworld.gr)